تفاوت های فردی در تفکر، احساس و رفتار

جمعیت زندگی – انسان شناسی: شخصیت چه معنایی دارد و چه عواملی آن را شکل می‌دهد؟ ممکن است همیشه برایتان سوال باشد که خودتان و یا دیگران چه شخصیتی دارید؟

حتما تاکنون متوجه تفاوت رفتار، عادات و احساس خود نسبت به دیگران شده‌اید.

این موضوع به خصوص در واکنش متفاوتتان در موقعیت‌های مشابه مثلاً پس از یک بحران یا مشکل بیشتر به چشم می‌آید.

بله درست متوجه شدید، علت تفاوت برخوردهایمان با دیگران در تفاوت‌های شخصیتی است.

حتی بین اعضای یک خانواده علی رغم محیط زندگی مشابه و ژنتیک مشابه باز هم شاهد ویژگی‌های تفکری، احساسی، رفتاری یا شخصیت متفاوت هستیم.

اما شخصیت چیست؟

برخلاف آنچه که در زبان روزمره شنیده‌ایم که می‌گویند: فلانی آدم با شخصیتی است، یا طرف چقدر بی شخصیته! هر انسانی دارای مجموعه تفکرات، احساسات و رفتاری است که در کلمه “شخصیت” خلاصه می شود.

شخصیت شما تا حد زیادی تعیین‌کننده احساس خوشبختی، موفقیت و رضایتتان از زندگی است. در زندگی از شغلتان گرفته تا نقشی که به عنوان یک مادر، پدر یا همسر ایفا می‌کنید تا حد زیادی به شخصیتتان وابسته است.

شخصیت (personality) از کلمه لاتین persona گرفته شده است. این واژه به نقابی اشاره دارد که هنرپیشه‌ها در نمایش خود از آن استفاده می‌کردند. در مطالعات روانشناسی، «شخصیت» یک مفهوم اساسی است. شخصیت به تفاوت‌های فردی در الگوهای مشخص تفکر، احساس و رفتار اشاره دارد.

شخصیت آن چیزی است که یک فرد را نسبت به افراد دیگر متمایز کرده و به فردیت او معنا می‌دهد.

الگوی منحصر به فردی از ویژگی‌های روانشناختی و رفتاری، که توسط آن

هر شخص از اشخاص دیگر متمایز می شود.

مطالعه شخصیت بر دو حیطه عمده تمرکز دارد.

یک حوزه، درک تفاوت‌های فردی در ویژگی‌های شخصیتی مانند توانایی تعامل اجتماعی و تحریک پذیری می‌باشد.

حوزه دیگر درک این موضوع است که اجزای مختلف شخصیت چگونه در قالب یک مجموعه دور هم گرد می‌آیند.

در تعریف شخصیت می‌توان گفت: شخصیت به مجموعه‌ای از ویژگی‌های با ثبات و متغیر، درونی (پنهان) و بیرونی (قابل‌مشاهده)، منحصر به فرد و مشترک افراد اشاره دارد که باعث واکنش و تفاوت فردی بین انسان‌ها می‌گردد.

شخصیت یعنی مجموعه‌ی دریافت‌ها، هیجان‌ها، ذهنیت‌ها، انگیزه‌ها و اقدام‌های یک فرد در تعامل با شرایط محیطی مختلف.

شخصیت شامل رفتارها، سبک فکر‌ها، شیوه‌ی حرف زدن، درک محیط و تعامل‌های بین فردی است که پیوسته [بر اساس یک الگوی قابل تشخیص] در یک فرد مشاهده می‌شود.

نظریه‌ پردازان مختلف، بر یک تعریف مشخص، اتفاق نظر ندارند و تعاریف مختلفی از شخصیت ارائه داده‌اند. اما با توجه به نظر اکثریت می‌توان گفت که شخصیت، الگوی صفات نسبتاً دائمی و ویژگی‌های منحصر به فرد است که به رفتار فرد، ثبات و فردیت می‌بخشد. این تعریف دو جنبه اصلی را مشخص می‌سازد:

شخصیت شناسی به الگوهای نسبتاً ثابت در ویژگی‌ها، صفات و رفتار هر فرد می‌پردازد و به ما کمک می‌کند رفتارهای او را در شرایط و وضعیت‌های مختلف، درک و پیش‌بینی کنیم.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *